poniedziałek, 21 września 2015

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Klasyk, ale może akurat ktoś z Was nigdy nie próbował - makaron z pomidorami (u mnie koktajlowymi), tuńczykiem i czosnkiem. Ja najbardziej lubię w takim wydaniu właśnie tagliatelle lub farfalle :)


SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje)
ok 20 dag makaronu suchego
pomidorki koktajlowe lub zwykłe (można użyć też pomidorów w puszce)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
śmietanka 30% (kilka łyżek, tyle żeby sos zrobił się kremowy)
pieprz, sól, suszone oregano, bazylia, 

1. Makaron ugotować al dente.
2. Pomidorki pokroić, przesmażyć na maśle, dodać tuńczyka i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, poddusić jeszcze chwilę. Zaciągnąć śmietanką.



12 komentarzy :

  1. Często taki robię na szybki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię , też czasami coś takiego sobie serwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne danie.Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie takiego połączenia nie jadłyśmy ale zdecydowanie trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię to danie, kiedy nie mam nic w lodówce to ratuje mnie puszka tuńczyka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekspresowo i smacznie bardzo lubię ten zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybkie i pyszne danie. Na obiad idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne danie. Tuńczyka z pomidorami bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Uwielbiam makaron z tuńczykiem w każdej wersji - nawet na zimno :)

    OdpowiedzUsuń