sobota, 18 kwietnia 2015

Babeczki z musem z szynki

Mus z szynki - ciekawe i smaczne wypełnienie słonych kruchych babeczek. Robi się go bardzo szybko i praktycznie od razu nadaje się do podania. Ja wypełniłam nim gotowe korpusy kupione w piekarni, ale równie dobrze można je upiec samemu (wtedy polecam robić mniejsze babeczki).

 

SKŁADNIKI:
korpusy słonych babeczek - domowe lub kupione, u mnie 16szt takiej standardowej wielkości (jeśli ktoś jest z okolic Lublina polecam z piekarni Mielnik)
20 dag szynki gotowanej lub drobiowej dobrej jakości
10 dag masła
2 trójkąciki serka topionego
2 łyżki serka naturalnego (może być kanapkowy, homogenizowany a nawet twarogowy)
sałata (u mnie lodowa)
kawałeczek czerwonej papryki do ozdoby
szczypiorek (ja nie miałam)
rzodkiewka, ogórek zielony (później na to wpadłam jak zostały 3 babeczki

Szynkę pokroić drobniutko i zmiksować (np blenderem) z masłem i serkiem. Nakładać do korpusów szprycą lub łyżeczką. Posypać pokrojonymi drobniutko czerwoną papryką, ogórkiem i szczypiorkiem) i ozdobić listkami bazylii. Schłodzić w lodówce.

 

14 komentarzy :

  1. Bardzo smaczne wytrawne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie pomyślane nadzienie do słonych babeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudo babeczki wytrawne, coś dla mnie bo wole takie niż słodkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysł. Takich babeczek jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka babeczka musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na wytrawną przystawkę. Wyglądają bardzo ładnie dzięki czemu są ciekawą dekoracją na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na babeczki na wytrawnie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne te babeczki, ciekawe danie dla małych niejadaków

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze lubiłam takie babeczki - wytrawne - super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przekąska do zabrania na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pomysł :) Wygląda świetnie i wielu gości może zaskoczyć wytrawne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń