niedziela, 9 sierpnia 2015

Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe

Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam!



SKŁADNIKI:
4 suche wafle
20 dag herbatników
15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone)
4 jajka
20 dag cukru
20 dag masła
1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
gorzka czekolada do dekoracji
1/2 puszki masy kajmakowej

1. Herbatniki i orzeszki zmielić (osobno) w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem. 
2. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do metalowej miski i postawić ją na garnku z gotującą się wodą (tak, żeby woda nie dotykała do dna miski). Dodać cukier i ubijaćć jaja z cukrem na parze aż masa stanie się jasnokremowa i puszysta. Masło utrzeć na puch, ciągle miksując dodawać stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać. 
3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki.
4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny.





Inspiracja: H. Janowska "Ciasta i desery łatwo i szybko"

21 komentarzy :

  1. ... i to jest chyba idealny przepis na obecną temperaturę za oknem, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mega apetycznie :) porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo przepraszam.ale tam sa surowe jajka ,,,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka są ubijane na parze - wtedy się podgrzewają i tracą surowość

      Usuń
  5. Świetnie ci wyszły Aniu, lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny deser, uwielbiam wszystko co zawiera orzechy;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też mam podobny przepis, tylko na 3 waflach, bo nie mam warstwy masy kajmakowej. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginale nie było - to pomysł mojej mamy :)

      Usuń
    2. To super to wymyśliła Twoja mama, w najbliższym czasie też mam zamiar zrobić tego wafla, bo bardzo mnie kusi :)

      Usuń
  8. Mniam, fajny przepis! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna propozycja. Uwielbiam wafle domowej roboty. Z masą kajmakową jeszcze nie jadłam. Wyglądają bajecznie i smakowicie :)
    Czy mogę się wprosić na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne i efektowne . Takie domowe przysmaki to się je i nie odmawia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wyglądają :)
    Muszą być bardzo smaczne, na pewno na zjedzeniu jednego by się nie skończyło.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pyszne wafle, muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne wafle, a masy są warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń