Sernik adwokatowy z czekoladą na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Prosty i... wspaniały! O idealnej konsystencji - zbity, ale nie za twardy, kremowy i mokry ale nie rozwalający się. Lekko alkoholowy, w sam raz słodki - w smaku nie podobny do żadnego sernika, jaki do tej pory jadłam. Na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku. Koniecznie musicie go wypróbować, ja zrobię go jeszcze nie raz.
Menu obrazkowe:
▼
poniedziałek, 30 marca 2015
niedziela, 29 marca 2015
Jajka grzybki z niespodzianką
Urocza ozdoba wielkanocnego stołu, a jednocześnie pyszna przekąska na zimno - faszerowane jajka w kształcie grzybków :)
Kapelusiki są barwione zwykłą herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :)
Kapelusiki są barwione zwykłą herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :)
sobota, 28 marca 2015
Babka kisielowa
piątek, 27 marca 2015
Pasta kanapkowa z fasoli i suszonych sliwek
Przepis ten zobaczyłam wczoraj na blogu Łukasza pod ciekawą nazwą "Smalec z fasoli" i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przeczucie mnie nie myliło - wyszło pysznie! Pastę przygotowałam podczas gotowania obiadu i schowałam do lodówki, żeby była w sam raz na kolację. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale wierzcie mi - warto jej spróbować :)
czwartek, 26 marca 2015
Tagliatelle ze szpinakiem, serem feta i groszkiem
Makaron tagliatelle jest jednym z moich ulubionych. Potrzebowałam obiadu na szybko więc zrobiłam go ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym, z dodatkiem groszku konserwowego, który urozmaicił to klasyczne danie i fajnie podkręcił jego smak.
środa, 25 marca 2015
Ciasteczka wielkanocne - bez foremek
Trzylatka zarządziła pieczenie ciasteczek. Wykorzystałyśmy wypróbowany już przez nas przepis na Kruche ciasteczka. Ciasto córcia zagniotła sobie sama - mama mogła tylko pomóc odmierzyć składniki i... patrzeć:) I nie ma w tym żadnej przesady, bo to ciasto przygotowuje się błyskawicznie - najpierw chwila ucierania mikserem a później zagniatanie z mąką (z którym poradziło sobie 3-letnie dziecko:). Z ciastem ponadto bardzo dobrze się pracuje, jest elastyczne a nie klei się do rąk i wałka, lekko się wałkuje i pięknie
wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic ze swojego
kształtu! Po upieczeniu są pachnące, bardzo chrupiące, po prostu pyszne!
A poniżej pokażę, że można stworzyć fajne ciasteczka wielkanocne bez specjalnych foremek:)
A poniżej pokażę, że można stworzyć fajne ciasteczka wielkanocne bez specjalnych foremek:)
poniedziałek, 23 marca 2015
Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem
Byczki - ziemniaczane pierogi, a właściwie coś pomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął informację, że jeszcze dużo zostało więc następnego dnia na obiad będzie to samo. Trzeciego dnia dostał już coś innego a czwartego pytał, kiedy znów będą byczki :)
piątek, 20 marca 2015
Cake pops z urządzenia do wypieku ciasteczek - cytrynowe z czekoladą
Jak obiecałam na Fanpage na facebooku - przedstawiam efekt pierwszej próby wykonania cake pops przy użyciu "Urządzenia do wypieku miniciasteczek na patyku". Jak widzicie - udało się:) Urządzenie jak najbardziej się sprawdza:) A biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że kosztowało całe 25 zł to jestem z niego bardzo zadowolona:)
Po dzisiejszy przepis sięgnęłam do źródła, czyli na stronę Biedronki (głównie ze względu na to, że nie wiedziałam jak gęste ma być ciasto i jak długo ma się piec w urządzeniu). Wyszły na prawdę pyszne - po oblaniu czekolada i odstawieniu do zastygnięcia zrobiły się mięciuteńkie, słodkie od czekolady i z wspaniałym cytrynowym posmakiem:)
Po dzisiejszy przepis sięgnęłam do źródła, czyli na stronę Biedronki (głównie ze względu na to, że nie wiedziałam jak gęste ma być ciasto i jak długo ma się piec w urządzeniu). Wyszły na prawdę pyszne - po oblaniu czekolada i odstawieniu do zastygnięcia zrobiły się mięciuteńkie, słodkie od czekolady i z wspaniałym cytrynowym posmakiem:)
czwartek, 19 marca 2015
Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :)
Lubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o jedzeniu, gdy farsz akurat nie chce się trzymać pomiędzy plackami tortilli. Na to wszystko jest jeden sposób - dziś wypróbowany przeze mnie osobiście - quesadillas zapiekane w zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super - nie dość że pyszne i chrupiące, to jeszcze od razu podzielone na mniejsze części. Do tego fantastyczny farsz z kurczaka, pieczarek, pora i sera żółtego. Idealne na przekąskę, gorącą przystawkę lub szybki obiad. Po prostu pychota :)
środa, 18 marca 2015
Jajka faszerowane pastą z makreli
Za moim mężem od jakiegoś czasu chodziła pasta z makreli. Dziś wreszcie się doczekał:) Miała być tylko na kanapkach, ale gdy kroiłam jajka wpadłam na pomysł nadziania ich i tak powstała nie tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania.
wtorek, 17 marca 2015
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - na ciepło lub zimno
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste.
Idealne zamiast tradycyjnego kotleta mielonego do obiadu lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Idealne zamiast tradycyjnego kotleta mielonego do obiadu lub jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, w tym na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
poniedziałek, 16 marca 2015
Muffinki z jabłkami i czekoladą - miękkie i wilgotne
Muffinki z jabłkami i czekoladą - pyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak jabłek nie jest wyraźnie wyczuwalny a nadają one ciastu wspaniałej wilgotności. Do tego cudownie rozpuszczające się w ustach kawałeczki czekolady. Zdecydowanie jest to jeden z tych przepisów, który będę często powtarzać.
czwartek, 12 marca 2015
Babka adwokatowa z czekoladą
Gdy zobaczyłam przepis na babkę ajerkoniakową z kawałkami czekolady u Emilii na Kuchennym łasuchowaniu, wiedziałam, że muszę ją zrobić. Planowałam upiec ją na Wielkanoc, ale nie wytrzymałam i zrobiłam wczoraj - i bardzo dobrze, bo dzięki temu mogę się nią podzielić z Wami:)
Wyszła przepyszna - mięciutka, pulchna i pachnąca, z lekkim posmakiem adwokatu i cudownie rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Pół rozeszło się w mgnieniu oka a drugie pół wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała.
Myślę, że z tego ciasta wyszłyby również wspaniałe muffinki.
Bardzo polecam:)
Wyszła przepyszna - mięciutka, pulchna i pachnąca, z lekkim posmakiem adwokatu i cudownie rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Pół rozeszło się w mgnieniu oka a drugie pół wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała.
Myślę, że z tego ciasta wyszłyby również wspaniałe muffinki.
Bardzo polecam:)
środa, 11 marca 2015
Szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Placki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp.
wtorek, 10 marca 2015
Tort wiśniowy z masą mascarpone, wiśniami, delicjami i galaretką
Ulubione połączenie smakowe mojego męża. Mimo, iż z zasady nie jada on ciast (nawet nie próbuje) to tego torcika zjadł (nie wyliczając mu oczywiście!) w sumie 5 kawałków :) Bardzo mnie to ucieszyło, bo to właśnie z okazji jego urodzin powstało to cudeńko - połączenie biszkoptu piegowatego z dużą ilością wiśniowych smaków - dżem, galaretka i delicje wiśniowe - oraz słodkiej masy z kremu mascarpone.
Oczywiście by zaserwować to cudeńko swoim bliskim nie musicie czekać do kolejnych urodzin - możecie je zrobić po prostu na nadchodzące Święta Wielkanocne:)
poniedziałek, 9 marca 2015
Babeczki z pastą z awokado i sera sałatkowego
Pierwszy raz w życiu skusiłam się na awokado. Miało być guacamole, ale pomyślałam "i z czym to zjeść?":) Wtedy przypomniałam sobie o napoczętej paczce gotowych korpusów słonych babeczek kupionych w piekarni. Jako że samo połączenie awokado, soku z cytryny i czosnku nie powaliło mnie na kolana zaczęłam szukać inspiracji co z tym dalej zrobić i tak u Mikołaja trafiłam na przepis, który mnie zainspirował do zrobienia jako nadzienia do babeczek pasty z awokado i sera sałatkowego. Wyszło na prawdę pysznie!
sobota, 7 marca 2015
Profiterolki - ptysie z kremem adwokatowym
Profiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:)
piątek, 6 marca 2015
Koktajl pomarańczowy z gruszką i kiwi
Bardzo prosty koktajl, tylko 3 składniki a wspaniałe doznania smakowe gwarantowane:) Jak dla mnie - zdecydowanie najlepsze koktajlowe połączenie, jakie udało mi się uzyskać do tej pory :)
A robi się błyskawicznie więc będzie idealny gdy np. sąsiadka wpadnie na ploteczki a "kawę już piła" :)
A robi się błyskawicznie więc będzie idealny gdy np. sąsiadka wpadnie na ploteczki a "kawę już piła" :)
czwartek, 5 marca 2015
Rogaliki z ziemniaków - z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!)
Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!
środa, 4 marca 2015
Sałatka owocowa
Wpadli niezapowiedziani goście a w domu jak na złość nie ma nic, czym można ich poczęstować? Wystarczy kilka owoców by stworzyć tą pyszną, soczystą sałatkę owocową.
Robi się ją błyskawicznie, a ładnie wygląda i pysznie smakuje. Po leżące na stole owoce nie każdy sięgnie (bo kto w gościach chce się bawić w obieranie np. pomarańcza czy kiwi) a po taką sałatkę - jak najbardziej.
Poza tym jest to fajny sposób na przemycenie dziecku różnych owoców, a nie tylko jego ulubionych. Sprawdziłam to w praktyce - jest to jedyna sałatka jaką zjada moja Trzylatka:)
Robi się ją błyskawicznie, a ładnie wygląda i pysznie smakuje. Po leżące na stole owoce nie każdy sięgnie (bo kto w gościach chce się bawić w obieranie np. pomarańcza czy kiwi) a po taką sałatkę - jak najbardziej.
Poza tym jest to fajny sposób na przemycenie dziecku różnych owoców, a nie tylko jego ulubionych. Sprawdziłam to w praktyce - jest to jedyna sałatka jaką zjada moja Trzylatka:)
wtorek, 3 marca 2015
Kotleciki pieczarkowo-serowe
Kotleciki drobiowe z pieczarkami i serem żółtym. Ciekawa odmiana dla zwykłych kotletów. Są szybkie, wydajne, a co najważniejsze - pyszne! Ledwo zdążyłam złapać 3 ostatnie żeby im (w biegu) zrobić zdjęcie:)
poniedziałek, 2 marca 2015
Torcik cytrynowy
Lekki, delikatny, nie za słodki, orzeźwiający torcik cytrynowy. Delikatne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :)