wtorek, 10 marca 2015

Tort wiśniowy z masą mascarpone, wiśniami, delicjami i galaretką

Ulubione połączenie smakowe mojego męża. Mimo, iż z zasady nie jada on ciast (nawet nie próbuje) to tego torcika zjadł (nie wyliczając mu oczywiście!) w sumie 5 kawałków :) Bardzo mnie to ucieszyło, bo to właśnie z okazji jego urodzin powstało to cudeńko - połączenie biszkoptu piegowatego z dużą ilością wiśniowych smaków - dżem, galaretka i delicje wiśniowe - oraz słodkiej masy z kremu mascarpone. 
Oczywiście by zaserwować to cudeńko swoim bliskim nie musicie czekać do kolejnych urodzin - możecie je zrobić po prostu na nadchodzące Święta Wielkanocne:)


SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
Biszkopt: (rzucany)
5 jajek
2/3 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku

Warstwa wiśniowa:
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona 
1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g)
 
Masa:
375 g mascarpone
375 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
6-7 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
1 duża paczka Delicji wiśniowych
1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym
2 galaretki wiśniowe

1. Biszkopt: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 30-35 min w 180*C. Po tym czasie wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok 50 cm na podłogę, po czym wstawić biszkopt z powrotem do piekarnika i wystudzić go przy uchylonych drzwiczkach.
2. 1 galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki, żeby zgęstniała.
3. Pozostałe 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku i odstawić do wystudzenia.
4. Biszkopt przekroić na pół, 1 blat włożyć z powrotem do tortownicy, wylać dżem z galaretką, przykryć drugim biszkoptem i odstawić do lodówki do stężenia.
5. W czasie gdy warstwa z dżemem tężeje, zrobić masę. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.  
6. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, posmarować masą i wyłożyć na nią Delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka ułożyć wiśnie i całość zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie można ozdabiać.

 



A tak sobie poradziłam, gdy się okazało, że moja tortownica jest za niska, żeby wylać w nią wierzchnią warstwę galaretki:

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

11 komentarzy :

  1. Fantastyczne smaki, nie dziwię się, że mężowi tak zasmakował ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały torcik. Wygląda pysznie. Oj zjadłabym kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie wygląda i najważniejsze że jubilatowi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój mąż zna się na tym co dobre :D Świetne połączenie smaków, bo delicje uwielbiamy a szczególnie z galaretką wiśniową :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda, smaki też ciekawe. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały tort :)
    Najlepsze życzenia dla jubilata :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super torcik :) Z wiśniami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bomba kaloryczna ale i tak mam ochotę na kawałek, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzucać ciastem????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem że to brzmi śmiesznie, też się dziwiam jak pierwszy raz o tym usłyszałam :) Można wujka google spytać o "biszkopt rzucany" - znajdzie się tam wiele takich przepisów ;)

      Usuń