sobota, 28 marca 2015

Babka kisielowa

Miałam ochotę wypróbować babkę z kisielem z przepisu Ewy.
Pomyślałam, że fajnie byłoby troszkę zaszaleć z kolorami kisielu - w efekcie uzyskałam bardzo smaczne, pachnące owocowo ciasto, które dzięki różnym smakom kisieli przy każdym kęsie smakuje nieco inaczej.


SKŁADNIKI: (na keksówkę lub formę z kominem)
175 g margaryny 
2 jajka 
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 kisiele kolorowe do kubeczka

1. Margarynę rozpuścić i wystudzić.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i mleko. Całość dokładnie zmiksować, podzielić na 4 części, do każdej dodać po 1 kisielu. Warstwami wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45 min w 180*C (do suchego patyczka)

Zamiast wykładać ciasto warstwami (co jest trudne, bo ciasto jest dość gęste - ja pomagałam sobie mocząc co chwilę łyżkę we wrzątku) można po prostu wykładać po łyżce z każdej z kolorowych części "gdzie popadnie" - wtedy wyjdzie piękna babka łaciata :)

Smaki i kolory kisieli (patrząc od dołu) to:
1. O smaku polewki z kaktusa (na żywo był trochę bardziej zielony:)
2. Truskawkowy - zrobił się ciemnozielony :/
3. Cytrynowy - żółty
4. Wiśniowy - różowy


Inspiracja: Domowa Cukiernia Ewy

18 komentarzy :

  1. fajna baba, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej babki jeszcze nie jadłam, a prezentuje się tak, że ślinka cieknie :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłyśmy podobne małe babeczki z truskawkowym kisielem i zrobiły się zielone :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta warstwa druga od dołu (ciemnozielona) to właśnie kisiel truskawkowy - też się zielony zrobił:) A wiśniowy już wyszedł lekko różowy.

      Usuń
    2. Widziałyśmy wiele przepisów, gdzie kisiel nie zmieniał swojego koloru i był ładnie różowy, więc myślałyśmy, że nam też taki wyjdzie :/

      Usuń
    3. Myślę, że to kwestia barwnika dodanego do kisielu. Jak znajdę taki, który barwi ładnie na różowo to dam Wam znać :)

      Usuń
  4. Wspaniale wygląda, właśnie zamierzam upiec taką z kisielem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też będę musiała wypróbować ten przepis, bo babeczka prezentuje się świetne. No i ciekawi mnie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna ta babka :) Trzeba będzie taką spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  7. z kisielami tak już jest, że kolory czasem lubią się nieco zmienić:) ale myślę, że smakuje wspaniale i owocowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ciasto kisielowe, ale z kisielem o jednym smaku i bez kolorków.
    Ciasto jest pyszne takie inne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, ze babka posmakowała :) Super miałaś pomysł, by dodać różne kolory kisielu, przez co ciasto jest takie bardziej radosne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawy pomysł :) wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawie wygląda i coś czuję, że musiała być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja babka nie wyszła. Mimo ze w piekarniku byla prawie dwie godziny to w środku surowa :( temperatura była odpowiednia.

    OdpowiedzUsuń