czwartek, 26 marca 2015

Tagliatelle ze szpinakiem, serem feta i groszkiem

Makaron tagliatelle jest jednym z moich ulubionych. Potrzebowałam obiadu na szybko więc zrobiłam go ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym, z dodatkiem groszku konserwowego, który urozmaicił to klasyczne danie i fajnie podkręcił jego smak.


SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje)
500g makaronu tagliatelle
450g szpianku (ja użyłam mrożonego)
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
100g słodkiej śmietanki 30%
100g sera feta
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
1 puszka groszku konserwowego

1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć za wody.
2. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Gdy dobrze odparuje, dodać śmietankę, pokruszoną fetę i serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić do smaku.
3. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu.

19 komentarzy :

  1. Groszek musiał naprawdę fajnie połączyć się z resztą składników :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulalala świetny przepis. Można powiedzieć, że jest to moje danie na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wszystko co ma szpinak-a do tego jeszcze makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja. Bardzo lubię makaronowe dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. za szpinakiem nie przepadam, ale moje dziewczyny go kochają a z makaronem najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam :) bardzo lubię takie makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam... idealne propozycja na obiad :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. wow.. to musi być świetne w smaku! mmm.. zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetycznie u Ciebie, lubie takie obiadki

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie z groszkiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Groszek i szpinak, to musiało pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ser feta i szpinak połączenie idealne, musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham wszelkie dania, w których znajduje się makaron, szpinak i ser- niebo w ustach;)

    OdpowiedzUsuń