piątek, 31 lipca 2015

Ciasto z masą serową, galaretką i owocami

Ciasto bardzo podobne do Truskawkowego pocałunku, tyle że zamiast dawać owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;)

SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm)
Biszkopt:
6 jajek  
1 szkl cukru  
1 szkl mąki  
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:  
1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka, dobrej jakości)
2 galaretki cytrynowe  
2 szkl wrzątku  
500 ml śmietanki 30% 
2 śmietan fixy (można pominąć) 
3-4 łyżki cukru pudru
Wierzch:
2 galaretki brzoskwiniowe
3 banany
3 brzoskwinie
borówki
lub inne owoce

1. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić obie do ostygnięcia.
2. Biszkopt:  Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30-35 min w 180*C.
3. Masa serowa: (robimy ją dopiero, gdy galaretka cytrynowa będzie już zimna, brzoskwiniową wstawiamy wtedy do lodówki). Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan fixy. Przestygnięte galaretki cytrynowe (mają być tylko zimne, nie tężejące) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników (masa będzie dość rzadka).
4. Biszkopt przekroić na pół. Połowę włożyć z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać na niego masę serową zostawiając trochę do posmarowania wierzchu (kilka łyżek). Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę masy serowej.
5. Gdy galaretka brzoskwiniowa będzie już tężejąca, na wierzch ciasta wyłożyć owoce, zalać je galaretką. Odstawić ciasto do lodówki na całą noc.



18 komentarzy :

  1. Wygląda i prezentuje się pięknie:) na pewno smakuje nieziemsko:) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma takiej możliwości żeby wyszło niedobre :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisze tak....kawał pysznego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Ciasto wygląda naprawdę wspaniale! Chętnie takie sobie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak wygląda tak, jak smakuje to.. równie szybko musi znikać z talerza ;-) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i absolutnie pyszne ciasto!
    p.s. do śmietanki nie dodaję fixów, ale przed ubijaniem musi być bardzo zimna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie, ma bardzo ładne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciacho, poproszę kawałeczek do kawusi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto bardzo dobre. Polecam!! Jednak następnym razem zrobie mniej masy. Biszkopt przełożyłam masą serową, której było ok 2,5cm i na wierzch też trochę tak jak w przepisie. Zurzyłam może więcej niż połowę masy a resztę wyrzuciłam. Ciasto robi się bardzo szybko, zapisuję w swoim zeszycie :)

    OdpowiedzUsuń