poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym

Coś wspaniałego! Niby zwykły makaron, a jednak w całkowicie niezwykłej odsłonie. Mój ulubiony makaron farfalle, do tego pyszny warzywny sos, który z klasycznym sosem ma de facto niewiele wspólnego oraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać!


SKŁADNIKI:
Sos warzywny:
2 małe cukinie
4 marchewki
1 cebula
1 mały por
20 dag pieczarek
garść fasolki szparagowej
12 pomidorków koktajlowych
Esencja Knorr do duszonych warzyw (lub 1 szkl bulionu)
2 łyżki masła orzechowego
kilka łyżek oleju do smażenia 
Czosnkowe mini klopsiki:
50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki)
miąższ z 2 kromek chleba
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki + trochę do obtaczania
1 łyżeczka soli
pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
olej do smażenia 
1/2 szkl bulionu
Dodatkowo:
1 op. makaronu farfalle (kokardki)

1. Makaron ugotować jak zwykle.
2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie).
3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Gdy się zrumienią podlać je bulionem i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem (dzięki temu nie będą suche, a dodatkowo zbierzemy z patelni wszystkie "smaczki" ze smażenia klopsików).
4. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z masłem orzechowym i również wlać do warzyw. Dodać klopsiki (razem z "sosem"), wszystko wymieszać i poddusić jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby dosolić do smaku.
5. Na talerz wyłożyć jeszcze gorący makaron i nałożyć na niego porcję sosu lub po prostu wymieszać ugotowany makaron z sosem. 







Esencję do warzyw duszonych dostałam niedawno od firmy Knorr do wypróbowania wraz z Esencją do duszonych mięs oraz cudownym, spersonalizowanym przepiśnikiem :)
Samą esencję bardzo polecam - pyszny smak i aromat, po rozpuszczeniu jej w wodzie smakowała i pachniała jak wspaniały domowy rosołek!






14 komentarzy :

  1. Z samego opisu można palce lizać a co dopiero zajadać się tymi klopsikami. ... umm, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron, klopsiki wspaniałe połączenie. Przepiśnik przeuroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przygotować - mąż będzie zachwycony! Zapraszam do mnie :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ktoś mógłby mi dzisiaj taki makaron zrobić i podać :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej kuszą nas warzywka w maśle orzechowym :) Bardzo takie lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się fantastycznie i na pewno też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio chodzi za mną użycie masła orzechowego w wytrawnej potrawie, wygląda naprawdę pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka, wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń