poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sernik orzechowy - Biały Michałek

Sernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty. Po prostu bomba - nie tylko smakowa ale i kaloryczna - za to w wersji exclusive :) 


SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm lub blacha 24x24cm)
Spód:
1 op. ciastek zbożowych - u mnie Sasanki
100 g orzechów ziemnych niesolonych
100 g masła
Ser:
1 kg twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President)
250 g mascarpone
150 g Białych Michałków
3/4 szkl mleka w proszku
200 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
100 g orzechów ziemnych niesolonych
1,5 szkl cukru pudru
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

4 duże jajka
Wierzch: 
70 ml śmietanki 30 %
100 g białej czekolady 
150 g Białych Michałków
orzechy ziemne niesolone

1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić go masą z ciastek. Włożyć do lodówki.
2. Białe Michałki posiekać lub rozkruszyć w palcach. W rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić.
3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta) - większe kawałeczki jak najbardziej wskazane, będą fajnie chrupać:)
4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się wszystkich składników.
5. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na spód piekarnika położyć blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą*. Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika (u mnie na 2 półkę od dołu), po 15 min zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec sernik przez kolejne 105 minut (czyli w sumie 2 godziny).
*blachy z sernikiem nie należy wkładać w formę z wodą, po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony i później nie opadnie).
6. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Następnie sernik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
7. Wierzch: śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Białe Michałki pokroić w cienkie plasterki. Sernik wyjąć z lodówki, polać polewą, ozdobić orzechami i pokrojonymi Michałkami. Wstawić do lodówki.

Najlepiej smakuje po 2 dniach spędzonych w lodówce :) 




Inspiracja: Wędrówki po kuchni (z moimi modyfikacjami)  


18 komentarzy :

  1. Uwielbiam ten smak, muszę taki zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam okazje spróbować go osobiście... jest przepyszny... Najlepszy sernik jaki jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Michałki i ten sernik też, choć dawno go już nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już z wyglądu ma zadatki na hit a co dopiero po zjedzeniu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O rety, kusi samo słowo "Michałek":) Uwielbiam te cukierki a co dopiero w serniku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny :) Idealny na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo kusząco wygląda,a michałki lubię. Ja na święta też piekłem sernik, ale kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jaki wymiar blachy jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jaki wymiar blachy jest przepis?

    OdpowiedzUsuń