wtorek, 12 maja 2015

Schab zapiekany z marchewką i cebulą

Bardzo smaczna propozycja obiadowa - kolejny po Schabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-serową przepis na pieczone plastry schabu, które wcale nie są suche :)  Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw.




SKŁADNIKI:
ok 50 dag schabu w plastrach
1 marchew
2 cebule
sól
pieprz
pieprz cytrynowy Rafex
ostra papryka
3 łyżki śmietany 18%
1/2 szkl bulionu
1 łyżka masła
posiekany szczypiorek do dekoracji


1. Marchewkę zetrzeć na tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną.
3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło".

15 komentarzy :

  1. Pyszna propozycja Aniu. Smakowicie wygladają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę tak zrobić schab :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab w każdej postaci jest pyszny a w takiej to już na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne danie i na pewno pyszne w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki schab to niebo w gębie :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno smaczna odmiana po tradycyjnym schabie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smaczny pomysł na schab :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis, taki inny i oryginalny ( jak dla mnie). Pozdrawiam Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny, też robię podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaczne, dzisiejszy obiad udany z tym przepisem. :)

    OdpowiedzUsuń