wtorek, 30 czerwca 2015
Mini serniczki z masłem orzechowym
Rewelacyjne, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne - mini serniczki z masłem orzechowym, z dodatkiem pysznego orzechowego kremu, polane odrobiną czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam, niebo w gębie!
poniedziałek, 29 czerwca 2015
Klopsiki zapiekane w warzywach
piątek, 26 czerwca 2015
Truskawkowy powiew lata
Kruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :)
czwartek, 25 czerwca 2015
Kluski kładzione z kaszy mannej - na słodko i wytrawnie
O kluskach grysikowych dowiedziałam się niedawno - i choć takie kluseczki robiły ponoć nasze babcie to w moim rodzinnym domu nigdy ich nie jadłam. Tak mnie zainteresowały, że musiałam je wypróbować i... nie zawiodłam się :) W wersji klasycznej robi się je głównie na rosole i innych zupach, jednak ja przygotowałam je większe, takie bardziej jak małe placuszki i podałam z sosem. Robi się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe do naszego menu.
wtorek, 23 czerwca 2015
Domowy cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy
W składzie wielu wypieków spotykamy cukier waniliowy. I tak na zakupach odruchowo sięgamy po opakowanie i do sklepowego koszyka wrzucamy cukier... waniliNowy. No właśnie, nie waniliowy a wanilinowy czyli zmieszany z waniliną lub etylowaniliną. Niewiele osób zwraca uwagę na tak drobny szczegół, na jedną literkę, która w składzie produktu zmienia tak wiele.Ten problem jednak mnie nie dotyczny, bo od dawna stosuję cukier z prawdziwą wanilią. Niedawno zaczęłam również robić sobie taki cukier sama w domu, a jako produkt dodatkowy "wyhodowałam" sobie również ekstrakt waniliowy :)
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :)
niedziela, 21 czerwca 2015
Letnia sałatka z jajkiem i pysznym dressingiem
Najlepsza sałatka, jaką jadłam w ostatnim czasie. Pyszna, sycąca a jednocześnie nie zapychająca. Doskonały dowód na to, że czasem kilka prostych składników może stworzyć smakowite połączenie, a wspaniały dressing dopełnił tylko całości. Jeszcze długo się oblizywałam po jej zjedzeniu - a przyznam się bez bicia, że w końcu sama pochłonęłam zawartość obu miseczek ;)
piątek, 19 czerwca 2015
Ketchup dla dzieci bez cukru i musztarda ostra Primavika
Keczup i musztarda - niby zwykłe produkty, które zapewne każdy z nas znajdzie w swojej lodówce. Ale czy wszyscy czytamy etykiety i sprawdzamy, z czego są zrobione? Po co faszerować się chemią jeśli można wybrać wyroby zrobione z naturalnych, ekologicznych składników. Takie właśnie są produkty Primavika :)
czwartek, 18 czerwca 2015
Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem
Przepyszna propozycja na obiad lub kolację - kalafior zapiekany pod serowym beszamelem, posypany serem żółtym i płatkami migdałów. Ja z córcią zajadałyśmy się nim bez żadnych dodatków, mężowi dodałam trochę mięska więc też był zadowolony :) Inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie".
środa, 17 czerwca 2015
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą
Po sukcesie poprzednich serniczków na zimno postanowiłam eksperymentować dalej - tym razem zrobiłam dwuwarstwowy serniczek na biszkoptach - pierwsza warstwa jest z dodatkiem zmiksowanych truskawek, a druga - z rozpuszczoną białą czekoladą. Całości dopełniają pokrojone w plastry truskawki zanurzone w soczystej galaretce. Palce lizać!
wtorek, 16 czerwca 2015
Drożdżowe pierożki z wiśniami
Jakiś czas temu pierożki te wygrały jeden z konkursów na moim blogu - są tak pyszne, że chciałabym je Wam bardzo gorąco polecić :) Ja zrobiłam je z drylowanymi wiśniami z kompotu - wyszło pysznie! Z
ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są delikatne i mięciutkie.
Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od
nich oderwać!
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe
Gołąbki w nowej odsłonie - w farszu zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :)
piątek, 12 czerwca 2015
Placuszki z truskawkami
Fajna odmiana dla zwykłych placuszków. Dodatek truskawek nadaje im wilgotności i świetnego smaku. Troszkę bardziej kłopotliwe jest ich smażenie ale warto :)
czwartek, 11 czerwca 2015
Letni orzeźwiający syrop miętowo-limonkowy
Coś idealnego dla tych, którzy nie lubią pić samej wody - już 1 łyżka tego syropu dodna do szklanki zimnej wody daje jej fajny posmak. Smakuje dużo lepiej niż sklepowe wody smakowe. W prawdzie jest z cukrem ale dzięki temu może stać w lodówce nawet miesiąc. Syrop ten jest też świetnym dodatkiem do drinków, koktajli i innych letnich deserów.
wtorek, 9 czerwca 2015
Truskawkowy pocałunek
Najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam! Przepyszne, lekkie, w sam raz słodkie, a przy tym orzeźwiające - po prostu cudo! Gwarantuję - nikt nie skończy na jednym kawałku, to jest po prostu niemożliwe! :)
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Kluseczki z truskawkami
Tym razem będzie propozycja skierowana dla najmłodszych - kluseczki a'la kopytka wycinane foremkami do ciasteczek i podane ze zmiksowanymi truskawkami - nawet największy niejadek im się nie oprze :)
piątek, 5 czerwca 2015
Ryba w cytrynowej panierce z pieczarkami i serem
Pyszna rybka - niby zwykłe filety usmażone w panierce ale dzięki nucie cytryny i dodatkowi pieczarek i sera nabrała całkiem innego smaku.
środa, 3 czerwca 2015
Sernik zebra na zimno - chałwowo-czekoladowy z musem z białej czekolady
Ciasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny eksperyment - klejny sukces :) Aż sama jestem z siebie dumna :) Tym bardziej że pierwszy raz robiłam zebrę (nawet takiej babki-zebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. Bardzo polecam :)
poniedziałek, 1 czerwca 2015
Roladki schabowe pieczone w szynce
Roladki schabowe, lekko musztardowe, z papryką i ogóreczkiem w środku, otulone szynką i upieczone. Bardzo ciekawy sposób na smaczne mięsko :)
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)