środa, 17 czerwca 2015

Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą

Po sukcesie poprzednich serniczków na zimno postanowiłam eksperymentować dalej - tym razem zrobiłam dwuwarstwowy serniczek na biszkoptach - pierwsza warstwa jest z dodatkiem zmiksowanych truskawek, a druga - z rozpuszczoną białą czekoladą. Całości dopełniają pokrojone w plastry truskawki zanurzone w soczystej galaretce. Palce lizać!



SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
700 g twarogu sernikowego (w wiaderku)
1/2 szkl cukru
2 łyżki żelatyny
50 ml wrzątku
25 dag zmiksowanych truskawek
1/2 szkl śmietanki 30%
100 g białej czekolady
Dodatkowo:
biszkopty na spód (można też po prostu upiec biszkopt)
truskawki na wierzch
galaretka truskawkowa
1,5 szkl wrzątku

1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 25 dag truskawek dokładnie zmiksować. Formę wyłożyć biszkoptami (ja przy krawędzi formy ułożyłam dodatkowo truskawki).
2. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 50 ml wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. Do ciepłej jeszcze żelatyny dodać 2 łyżki twarogu i dokładnie wymieszać na gładziutką masę.
3. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę serową podzielić na pół.
4. Do jednej połowy dodać zmiksowane truskawki. Zmiksować do połączenia składników, wylać na biszkopty i włożyć do zamrażarki żeby wierzch zastygł (u mnie wystarczyło ok 5 minut).
5. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Drugą połowę masy serowej zmiksować ze śmietanką i czekoladą. Wylać na warstwę truskawkową.
Uwaga: gdyby się okazało, że zastyganie warstwy truskawkowej trwa za długo i warstwa biała zaczęła by tężeć wystarczy ją lekko podgrzać (ok 15 sekund w mikrofali)
6. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na masie białej, Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wylać ją na truskawki. Odstawić z powrotem do lodówki.





Poprzednie serniczki na zimno znajdziecie tu:

Ciasteczkowy sernik na zimno 
 
Truskawkowy pocałunek


18 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu jakie pyszności u ciebie. Bardzo lubię takie ciasta na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik na zimno z truskawkami- pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne danie :) Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie serniczki to chętnie zjem i poproszę o dokładkę. Uwielbiam z truskawami

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, mogę się wprosic na kawkę ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny sukces był wiadomy, bo wygląda genialnie i na pewno smakuje jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Poproszę porcję takiego sernika :) Mniam, musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tą czekoladą serniczek musi być wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pięknie wygląda, musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubie takie ciasta na zimno, a z truskawkami to już bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  12. z białą czekoladą, to dopiero musi smakować!! :) rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Masa truskawkowa sie rozlewa :( dlaczego?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, jeśli wszystko jest zrobione tak jak w przepisie to po włożeniu do lodówki stężeje i po zdjęciu obręczy będzie tak jak na zdjęciu:)

      Usuń
    2. Bo zakładam oczywiście że wlałaś ją do tortownicy?

      Usuń