czwartek, 14 maja 2015

Francuskie ślimaczki z masą makową

Pamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :)
Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych gości :)



SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
ok 400 g masy makowej (1/2 puszki)
garść płatków migdałowych

1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto. 
3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach bo ciasto rośnie. Żeby "rolada" lepiej się kroiła można ją włożyć na chwilę do zamrażalnika. Ale nawet takie krzywe, spłaszczone ślimaczki przy pieczeniu zyskają ładny kształt więc nie ma co się przejmować ;)
4. Posypać płatkami migdałowymi. Dobrze jest lekko je powbijać w masę makową żeby później nie poodpadały.
5. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem.

15 komentarzy :

  1. Szybko i smacznie. Życzę zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic w domu :) Pyszności, chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie takie szybkie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nie przepadam za gotową masą makową,ale z domową chętnie zrobię takie ślimaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie szybkie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłyśmy kiedyś podobne ciacha ale Twoje są grubo nadziane :D Pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mocno nadziane :) Uwielbiam masę makową.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosto i pysznie, najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszne, lubię wszystko, co z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mak francuskie...po co ja zaglądam i daję się tak torturować tymi przysmakami? :))

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam szybkie ciasteczka ;-) Tak sobie właśnie pomyślałam, że strasznie dawno nie jadłam makowca ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. taki mini makowiec na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste, szybkie w przygotowaniu i na pewno przepyszne :) Podsumowując: rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  14. szybko i pysznie- lubię ciasto francuskie i mak ,to i ciasteczka by mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń