poniedziałek, 18 maja 2015

"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem

"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem to nic innego jak kluski gotowane z mięsnym farszem, obtoczone w bułce tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią. 




SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji)
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajko
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka
1-2 cebule
kilka łyżek gorącej wody lub bulionu
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości.
2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku.
4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto.
5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując rulonik.
6. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. 
7. Gorące obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na patelni z każdej strony.

Uwaga: tak obtoczone w bułce kluski mogą spokojnie poczekać do wieczora (dla głodnego małżonka) a nawet do następnego dnia (pod przykryciem żeby się zbytnio nie obeschły- wtedy pierwszego dnia możemy zjeść sobie kluseczki gotowane a drugiego - obsmażane). Do tego dwie różne suróweczki i mamy urozmaicone menu :)

Ja swoje "krokieciki" podałam z jedną z moich ulubionych surówek - szybką i prostą, a do tego bardzo smaczną:
Marchewka z chrzanem
1 marchewka
1 łyżeczka chrzanu (daję trochę więcej)
1 łyżeczka majonezu
 

13 komentarzy :