piątek, 18 września 2015

Gofry cynamonowe z mąką pełnoziarnistą (bez cukru) (Zdrowe słodycze #3)

Zdrowsza wersja tradycyjnych gofrów - bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W takim wydaniu spokojnie możecie je zrobić na śniadanie czy kolację, a jako że są smaczne też na zimno (aczkolwiek robią się miękkie) - można je z powodzeniem zabrać do pracy na drugie śniadanie.




SKŁADNIKI: (z tej porcji wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci)
3 jajka
500 ml mleka
1 łyżka miodu
2 łyżki roztopionego masła

60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
160 g maki pszennej pełnoziarnistej
180 g maki pszennej białej
1 łyżka cynamonu 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
szczypta soli

Jajka roztrzepać, dodać resztę mokrych składników, wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty kolor. 
U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową.

Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały (ja opieram dwa o siebie tworząc "piramidkę" i zostawiam je tak na ok 30 sekund)



Inspiracja: Mania wypiekania

16 komentarzy :

  1. gofry dla mnie to wspomnienie lata, pyszne wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gofry, wszystkie rodzaje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś ochoty na takie goferki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry pod każdą postacią są u nas mile widziane :) Twoje tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam gofry, niestety nie mam gofrownicy i boję się, że gdybym ją miała to mogłoby się źle skończyć ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej mi smakuję jeszcze gdy są ciepłe i chrupiące :) Auć.. piękny widok. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dawna planuję zakup gofrownicy, bez niej mogę pomarzyć o takim deserze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gofry z cynamonem, no po prostu ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam gofry, ale cynamonowych jeszcze nie jadłam :) juz teraz wiem jakie zrobię następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super gofry :) Zjadłabym z takimi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam gofry i cynamon, dlatego Twoje gofry cynamonowe jak dla mnie są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne gofry i od razu full chętnych do komentowania :) Prześliczne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne! Uwielbiam gofry. A zdrowe- poproszę pięć:)

    OdpowiedzUsuń