wtorek, 6 października 2015

Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą

Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie!



SKŁADNIKI: 
6-7 plastrów schabu
1/2 szkl bulionu
250g mascarpone 
4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
4 łyżki ostrej musztardy

2-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
 

mąka do obtoczenia mięsa

1. Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto z obu stron. Podlać bulionem i dusić ok 15 minut (bulion powinien się wtedy zredukować).

2. Mascarpone rozmieszać z musztardami, dodać do mięsa, wymieszać i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa, pilnując by mięso od spodu się nie przypaliło (w razie potrzeby można podlewać wodą).
3. Dodać sok z cytryny, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut.





23 komentarze :

  1. Jaki ciekawy pomysł na podanie schabu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można powiedzieć, schab pod pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie! Muszę spróbować, bo pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł Aniu. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej panierki nigdy nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być ciekawe w smaku! Chyba się skuszę... Jak zrobię, napiszę swoje wrażenia! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pokochałam mięsa w musztardowych sosach po spróbowaniu kurczaka. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie składniki, które bardzo lubię... także całość musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Normalnie tworzysz 50 twarzy schabu :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uwielbiam mięso w sosie z serka mascarpone. Jego delikatność pozwala wyeksponować smak potrawy :)
    Pyszna propozycja, a dzięki musztardzie francuskiej bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyśmienity obiadek, chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam takiego schabu, bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj tam pod tym pysznym sosikiem pewnie kryje się kawał soczystego mięska:) Muszę wypróbować koniecznie ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo kreatywny pomysł, nigdy o takim nie słyszałam ;) Prezentuje się super, ten sos zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjny pomysł. Na pewno wykorzystam! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Same pyszności :) Tylko znając mój żołądek pewnie nie będę mogla sobie zjeść tego sosiku :/

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny obiadek, swietne polaczenie schabu i mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy ser mascarpone mozna zastąpić jakimiś innym bardziej dostępnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie bo chodzi o jego kremową konsystencję i delikatny smak, ale mascarpone jest w każdym markecie - ja kupuję w Biedronce

      Usuń
    2. Ja zamiast mascarpone użyłam jogurt grecki i wyszlo pyszne i mniej kalorycznie :)

      Usuń