Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI:
4 suche wafle
20 dag herbatników
15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone)
4 jajka
20 dag cukru
20 dag masła
1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
gorzka czekolada do dekoracji
1/2 puszki masy kajmakowej
1. Herbatniki i orzeszki zmielić (osobno) w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem.
2. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do metalowej miski i postawić ją na garnku z gotującą się wodą (tak, żeby woda nie dotykała do dna miski). Dodać cukier i ubijaćć jaja z cukrem na parze aż masa stanie się jasnokremowa i puszysta. Masło utrzeć na puch, ciągle miksując dodawać stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać.
3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki.
4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny.
Inspiracja: H. Janowska "Ciasta i desery łatwo i szybko"
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
... i to jest chyba idealny przepis na obecną temperaturę za oknem, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :) porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńbardzo przepraszam.ale tam sa surowe jajka ,,,,,
OdpowiedzUsuńJajka są ubijane na parze - wtedy się podgrzewają i tracą surowość
UsuńŚwietnie ci wyszły Aniu, lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńCudowny deser, uwielbiam wszystko co zawiera orzechy;)
OdpowiedzUsuńTeż mam podobny przepis, tylko na 3 waflach, bo nie mam warstwy masy kajmakowej. Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńW oryginale nie było - to pomysł mojej mamy :)
UsuńTo super to wymyśliła Twoja mama, w najbliższym czasie też mam zamiar zrobić tego wafla, bo bardzo mnie kusi :)
UsuńMniam to jest coś zdecydowanie dla nas :D
OdpowiedzUsuńMniam, fajny przepis! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Uwielbiam wafle domowej roboty. Z masą kajmakową jeszcze nie jadłam. Wyglądają bajecznie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę się wprosić na kawałeczek :)
faktycznie bardzo efektowne :)
OdpowiedzUsuńPyszne i efektowne . Takie domowe przysmaki to się je i nie odmawia :)
OdpowiedzUsuńMmm, ale smakołyki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo smaczne, na pewno na zjedzeniu jednego by się nie skończyło.
Jakie pyszne wafle, muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda FANTASTYCZNIE!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne wafle, a masy są warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!
OdpowiedzUsuń