Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które dzięki cukinii jest cudownie wilgotne i mięciutkie nawet na trzeci dzień (specjalnie schowałam kawałek, gdy zobaczyłam że na drugi dzień jest jak świeżo upieczone - chciałam się przekonać, czy kolejnego dnia też takie będzie). Dodatek cukinii może wzbudzać mieszane uczucia, ale zapewniam, że nic a nic jej nie czuć! Gorąco polecam!
SKŁADNIKI: (forma ok 22x33 cm)
115g miękkiego masła
1/2 szkl oleju
250g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/2 szkl gęstej śmietany (u mnie 18%) lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
35 dag cukini bez skórki
60 g czekolady (u mnie mleczna z orzechami)
1. Masło
zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać po trochu olej, a następnie kolejno cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka, śmietanę, mąkę i kakao.
2. Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach, czekoladę posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok 50-55 minut w 160*C.
Można polać polewą czekoladową - ja rozpuściłam pozostałe 40 g czekolady i polałam nią ciasto, a dodatkowo posypałam cukrem pudrem.
Inspiracja: Moje Wypieki
O tak, ciasta z cukinią są miękkie i świeże na dłużej. A jak jeszcze jest czekolada;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Lubię dodatek cukini w cieście :-)
OdpowiedzUsuńja poproszę :) super!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńKochana Twoja wersja to taka wypasiona. :) Moje czekoladowe z cukinią przy Twoim to takie bardzo biedniutkie. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu i wzajemnie :)
UsuńCiasto.... i z moją kochana cukinią wpadam na kawałek
OdpowiedzUsuńWow, czekolada i cukinia, super :-) Jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, pięknie wyglada
OdpowiedzUsuńPycha, muszę w końcu spróbować, bo na blogach kulinarnych jest jakiś szał ostatnio na cukiniowe ciasta i atakują mnie z każdej strony.
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo pyszne ciasto. Od kilku lat takie robię, przepis nawet mam taki sam i właśnie mam takie w planie. Już nawet cukinię z działki dzisiaj przyniosłam :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest warte grzechu i każdemu polecam zrobienie go w domu.
Ja w tym cieście zakochałam się od pierwszego kęsa i robię go bardzo często.
Jest to najlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłam. Wilgotne i pachnące.
Pozdrawiam :)
Znam to ciasto i jest pyszne. :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne ciasto, mocno czekoladowe, wilgotne, znam i lubię :)
OdpowiedzUsuńTego bym się nie spodziewał, ale ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na cudownie czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńTakie wilgotne za sprawą cukinii i mocno czekoladowe ciacho kochamy całym serduszkiem :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto i nawet mam już przygotowana na nie cukinie:)
OdpowiedzUsuńZabieram się za to ciasto od dawna. Musze w końcu go wypróbować bo zapowiada się ciekawie.
OdpowiedzUsuńSłyszałam dużo o tym cieście :) Musi być pyszne i o czekoladowe.
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio ciasto z cukinią i jest pyszne.Twoje również wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super, choć przyznam, że takiego z cukinią jeszcze nie miałam okazji spróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe z cukinią jest moim najbardziej ulubionym, po protu przepyszne-mega czekoladowe, aromatyczne, wilgotne i ciężkie. Polecam każdemu, kto lubi taki typ ciasta :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zużyłam resztę cukinii, postaram się wypróbować kolejnym razem przepis :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń