środa, 19 sierpnia 2015

Wiśniowa fanaberia

Pyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka, tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;)



SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm)
Biszkopt z makiem:  
4 jajka  
2/3 szkl cukru  
2/3 szkl mąki  
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia  
1/2 szkl suchego maku
Warstwa wiśniowa:
dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych wiśni (wydrylowanych)
1 galaretka wiśniowa
1 szkl wrzątku
Krem z mascarpone:  
375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)  
330 ml śmietanki 30%
2 śmietan fix-y
6 łyżek cukru pudru
Ponadto:  
2 op. delicji wiśniowych
2 galaretki wiśniowe
3,5 szkl wrzątku

1. 2 galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. Pozostałą 1 galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do ostudzenia.  
2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C.
3. Ostudzoną galaretkę (w 1 szkl wrzytku) wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeśli używamy świerzych wiśni to neleży je zasypać cukrem (kilka łyżek), zagotować, odlać sok i same odsączone z soku wiśnie wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.  
4. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Masę wyłożyć na stężałą warstwę wiśniową. Na wierzch ułożyć delicje czekoladą do dołu. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.





29 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawa ta fanaberia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo...taka fanaberia nam bardzo odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu ciasto wygląda pysznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie nazwałaś to ciacho. Skoro polecasz, to wpadłabym na kawałek. Skądinąd widzę galaretkę... akcent dla męża i córci? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. takie fanaberie bardzo lubię:)
    wystarczy zmienić drobiazg i mamy nowe pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod wrażeniem ! :D Ciasto wygląda przepięknie i zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentuje i z pewnością wspaniale smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ta fanabria prezentuje sie mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło pięknie i pyszne :) Wspaniałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pewnie trochę pracy przy takim cieście jest, ale za to wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka superaśna nazwa! ;) Prezentuje się baaardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie fanaberie są do przyjęcia :) Co ja mówię, są genialne. Jak ja lubię właśnie takie ciasta warstwowe. Nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze pysznie smakuje, bo każda warstwa ma inny smak. Och, jakbym chętnie zjadła taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda tak apetycznie, że chętnie bym takie zjadła - nawet teraz, mimo późnej pory.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna piegowata fanaberia :)
    Warstwa z wiśniami bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super ciasto:)
    Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj...prawdziwa fanaberia...wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam... Wspaniale wygląda :) Oj jadłabym takie ciacho, jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chodzi za mną ostatnio takie ciacho....pytanie, czy upiec i przytyć, czy kupić kawałek, zjeść i po krzyku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ładna fanaberia a nawet bardzo bardzo ładna i efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mak w biszkopcie tak fajnie strzela :D Uwielbiamy takie połączenia a galaretka jest najlepsza w ciastach :D

    OdpowiedzUsuń
  21. A jaka dobra fanaberia, sama bym się skusiła na nią

    OdpowiedzUsuń
  22. mam w spiżarni tyle dżemu wiśniowego i zawsze brak weny do czego go wykorzystać:) spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  23. Składniki zakupione. Do odważnych świat należy ;)

    OdpowiedzUsuń