Pyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka, tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;)
SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm)
Biszkopt z makiem:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl suchego maku
Warstwa wiśniowa:
dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych wiśni (wydrylowanych)
1 galaretka wiśniowa
1 szkl wrzątku
Krem z mascarpone:
375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)
330 ml śmietanki 30%
2 śmietan fix-y
6 łyżek cukru pudru
Ponadto:
2 op. delicji wiśniowych
2 galaretki wiśniowe
3,5 szkl wrzątku
1. 2 galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. Pozostałą 1 galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do ostudzenia.
2.
Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać
cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i
delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C.
3. Ostudzoną galaretkę (w 1 szkl wrzytku) wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeśli używamy świerzych wiśni to neleży je zasypać cukrem (kilka łyżek), zagotować, odlać sok i same odsączone z soku wiśnie wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
4. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Masę wyłożyć na stężałą warstwę wiśniową. Na wierzch ułożyć delicje czekoladą do dołu. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
Bardzo ciekawa ta fanaberia;)
OdpowiedzUsuńOooo...taka fanaberia nam bardzo odpowiada:)
OdpowiedzUsuńwygląda niebywale apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAniu ciasto wygląda pysznie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie nazwałaś to ciacho. Skoro polecasz, to wpadłabym na kawałek. Skądinąd widzę galaretkę... akcent dla męża i córci? :D
OdpowiedzUsuńTaak :) W ciastach też musi być galaretka:)
Usuńtakie fanaberie bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńwystarczy zmienić drobiazg i mamy nowe pyszne ciacho:)
Jestem pod wrażeniem ! :D Ciasto wygląda przepięknie i zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje i z pewnością wspaniale smakuje :-)
OdpowiedzUsuńta fanabria prezentuje sie mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyszło pięknie i pyszne :) Wspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńPewnie trochę pracy przy takim cieście jest, ale za to wygląda super smacznie :)
OdpowiedzUsuńmniam wygląda pysznie:))
OdpowiedzUsuńJaka superaśna nazwa! ;) Prezentuje się baaardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTakie fanaberie są do przyjęcia :) Co ja mówię, są genialne. Jak ja lubię właśnie takie ciasta warstwowe. Nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze pysznie smakuje, bo każda warstwa ma inny smak. Och, jakbym chętnie zjadła taki kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że chętnie bym takie zjadła - nawet teraz, mimo późnej pory.
OdpowiedzUsuńPyszna piegowata fanaberia :)
OdpowiedzUsuńWarstwa z wiśniami bardzo fajnie wygląda :)
Super ciasto:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałeczkiem:)
Oj...prawdziwa fanaberia...wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ta fanaberia! :)
OdpowiedzUsuńMniam... Wspaniale wygląda :) Oj jadłabym takie ciacho, jadła :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną ostatnio takie ciacho....pytanie, czy upiec i przytyć, czy kupić kawałek, zjeść i po krzyku :)
OdpowiedzUsuńładna fanaberia a nawet bardzo bardzo ładna i efektowna :)
OdpowiedzUsuńUczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńMak w biszkopcie tak fajnie strzela :D Uwielbiamy takie połączenia a galaretka jest najlepsza w ciastach :D
OdpowiedzUsuńA jaka dobra fanaberia, sama bym się skusiła na nią
OdpowiedzUsuńmam w spiżarni tyle dżemu wiśniowego i zawsze brak weny do czego go wykorzystać:) spróbuję
OdpowiedzUsuńSkładniki zakupione. Do odważnych świat należy ;)
OdpowiedzUsuń