piątek, 2 października 2015

Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe

Pyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam!



SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm)
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka ananasowa:
1 puszka ananasów
4 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
ewentualnie cukier puder do smaku
Krem kokosowy:
1 szkl likieru kokosowego
180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU)
1 szkl cukru pudru
200 g masła
200 g mleka w proszku
Dodatkowo:
1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej)
wiórki kokosowe do dekoracji

1. Wiórki kokosowe zalać likierem i odstawić w zamkniętym słoiku lub innym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą noc, w międzyczasie kilka razy potrząsając, żeby składniki lepiej się wymieszały (wiórki powinny "wypić" prawie cały płyn).
2. Biszkopt:  Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 min w 180*C.
3. Galaretka ananasowa: Żelatynę wsypać do kubka lub rondelka, zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Ananasy wraz z zalewą dokładnie zmiksować. Żelatynę podgrzać (w mikrofalówce lub w rondelku na gazie), dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanego ananasa, dokładnie wymieszać, wlać do reszty ananasów, połączyć i ewentualnie dosłodzić do smaku. Odstawić do lodówki aż zacznie tężeć.
4. Krem kokosowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać mleko w proszku i namoczone w likierze wiórki (razem z płynnym likierem), zmiksować dokładnie.
5. Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wylać tężejącą galaretkę ananasową (ja zrobiłam to za wcześnie bo się spieszyłam i w efekcie wsiąkła mi w biszkopt - dlatego radzę poczekać aż naprawdę zacznie tężeć). 
Na galaretkę ułożyć biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia.


5. Odłożyć 3-4 łyżki kremu kokosowego do posmarowania wierzchu a resztę wyłożyć "upychając" go łyżką między biszkopty (biszkopty można pominąć - wówczas krem wykładamy bezpśrednio na galaretkę ananasową) i rozsmarowując równą warstwę. 
Na to położyć drugą połowę biszkoptu, rozsmarować pozostały krem, posypać wórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.



31 komentarzy :

  1. Bardzo fajny i elegancki torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto i z pewnością pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to wpraszam sie na kawałek tego ciasta :) wygląda bajecznie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Generalnie to są nasz smaki :D Jak jest kokos i do tego ananas to już jest cud i miód :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Za to biszkopty mają smak ananasowy (: wspaniałe ciasto (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto. Galaretka ananasowa i krem z likierem odjazdowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jak puszek i te nieziemskie smaki:kokos i ananas .....pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak egzotycznie! pyszny torcik i pięknie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuszące ciacho, kocham kokosowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie fajniutkie! Dawno takiego ciasta nie robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno takiego ciasta nie jadłam. A chętnie bym spróbowała. Jest genialne i kusi swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu wspaniałe ciasto, uwielbiam kokos i ananas, więc to połączenie idealnie dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne ciasto! Kokos i ananas to musi smakować wyśmienicie :) I do tego tak cudnie i apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda smakowicie nawet ten galaretkowy biszkopt ;) ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne ciacho! Połączenie kokosa z ananasem jest jednym z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie! *.*
    To ciasto musi być obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kto by się tam przejmował galaretką, jak bym dostała taki kawał jadłabym z zadowoleniem. Kiedyś też miałam taką sytuację, że galaretka mi przeleciała przez biszkopt - ale ku mojemu zdziwieniu gdy rozkroiłam ciasto, okazało się, że warstwa galaretki zastygła pod biszkoptem! Może jakoś przeleciała bokiem nie wsiąkając w ciasto ..

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne ciasto :) Mniam ....
    Poproszę o kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo lubie to ciasto, nigdy go jednak sama nie wykonywałam..

    OdpowiedzUsuń
  20. jeden z ulubionych slodyczy dziecinstwa!! w postaci ciasta to musi byc niebo :D bo wiekszych rozmrow :]

    OdpowiedzUsuń
  21. zniknęło pewnie w oka mgnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam te ciasto, jest genialne w smaku :).

    OdpowiedzUsuń