niedziela, 22 lutego 2015

Karkówka pieczona w plastrach czyli obiad po m(i)ęsku:)

Mąż mile mnie ostatnio zaskoczył więc postanowiłam mu się dziś odwdzięczyć typowo męskim obiadem. Padło na karkówkę i przyznam się, że robiłam ją po raz pierwszy w życiu. Wyszło przepysznie, mężowi bardzo smakowało. Mięsko wyszło smaczne, soczyste i mięciutkie. A pracy poza czasem marynowania i pieczenia jest dosłownie chwila:)


SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)
0,5 - 0,6 kg karkówki w ok 1,5 cm plastrach (niezbyt tłustej)
przyprawa do karkówki lub zestaw ulubionych przypraw do mięs
olej do marynaty
1 cebulka
1 łyżka (kopiasta) majonezu
1 łyżka (kopiasta) ostrej musztardy
2-3 łyżki (kopiaste) keczupu
garść startego sera żółtego

1. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięsko. Schować do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
2. Mięsko ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać pokrojoną w cienkie piórka cebulką.
3. Keczup, majonez i musztardę dokładnie wymieszać. Polać mięsko. 


4. Piec pod przykryciem ok 1h10min - 1h20min (w zależności od grubości mięsa w 180*C). Po tym czasie naczynie odkryć, posypać serem, a gdy się rozpuści wyłączyć grzanie i poczekać kilka minut żeby mięsko się "uspokoiło".

Obiad po męsku to i porcja solidna:)

 
Jak pisałam ostatnio, fanpage bloga na facebooku już działa i pomimo iż spodziewałam się ledwie kilku polubień to jest ich już 93:) Dziękuję i zapraszam kolejne osoby do polubienia (można to zrobić tu na blogu w prawym górnym rogu strony), może tak przy niedzieli dobijemy do 100?
Pozdrawiam, Ania

20 komentarzy :

  1. Jak mężowi się należało to faktycznie zasłużył na takie mięsne danie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz na jakiś czas taka bomba kaloryczna nie zaszkodzi:)

      Usuń
  2. No właśnie, faceci lubią mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mojego męża dzień bez mięcha to dzień stracony;)

      Usuń
  3. Choć to męskie jedzenie, ja ją uwielbiam. :)) Wczoraj zamroziłam 4 porcje, każdą mam zamiar spróbować zrobić w inny sposób. :) Twoja brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym męskim jedzeniem to taki żarcik, choć u mnie w domu to mąż najbardziej zajada się mięskiem, ja i Trzylatka rzadziej

      Usuń
  4. haha! a u mnie dzisiaj dokładnie to samo :)
    mój mężczyzna sobie zażyczył kawał porządnego mięcha to będzie miał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, nie dziwię się, że mąż był zachwycony. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż jak to facet - zawsze zachwycony jak dostaje porządną porcję mięska:)

      Usuń
  6. Taka karkówka jest pyszna! robię podobnie szynkę, również smakuje rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również robię tak inne mięsa - szynkę, schab i nawet drób - szczególnie dlatego że robi się praktycznie samo:)

      Usuń
    2. Ja wam dam jeszcze jeden cudowny przepis.starcza na 6 kotletów schabowych lub piersi.
      3 jajka
      3 łyżki skrobi ziemniaczanej
      1,5 łyżeczki soli
      1,5 łyżeczki pieprzu
      3 łyżeczki musztardy(ja daje Chrzanowa)
      Ja wszystko miksuje i zamaczam w tym rozklepane mięso.na całą noc.potem tylko na gorący olej i jest pycha

      Usuń
    3. Ja wam dam jeszcze jeden cudowny przepis.starcza na 6 kotletów schabowych lub piersi.
      3 jajka
      3 łyżki skrobi ziemniaczanej
      1,5 łyżeczki soli
      1,5 łyżeczki pieprzu
      3 łyżeczki musztardy(ja daje Chrzanowa)
      Ja wszystko miksuje i zamaczam w tym rozklepane mięso.na całą noc.potem tylko na gorący olej i jest pycha

      Usuń
  7. Karkóweczka palce lizać:) Mięsko w takim wydaniu bardzo lubimy:) Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne jedzenie dla mojej rodzinki. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja dawno nie jadłam karkówki, a Twoja wygląda tak smakowicie... ach! poezja!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne danie, muszę takie wyczarować dla mojego mężusia, będzie zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię karkówkę i często robię pieczoną na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pyszności :) Lubię od czasu do czasu zjeść kawałek takiego mięska :)

    OdpowiedzUsuń