Wspaniałe,
soczyste mięsko w towarzystwie duszonych warzyw: papryki, pieczarek,
pomidorów, cebuli i... ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna
i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można
go podawać z kaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet
ze zwykłym pieczywem.
środa, 18 listopada 2015
poniedziałek, 16 listopada 2015
Kopytka dyniowe
sobota, 14 listopada 2015
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym
Mięciutki piernik herbaciany, zwany kanadyjskim. Jego niewątpliwym atutem jest to, że robi się go bardzo prosto a po upieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. Ja pokusiłam się o bardziej świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej, bo wyszło bardzo słodko. Oczywiście ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :)
piątek, 13 listopada 2015
Placuszki z kaszy jaglanej z gruszkami i cynamonem
Kolejna wersja placuszków z kaszy jaglanej. Ostatnio robiłam je z jabłkami, a dziś prezentuję placuszki z gruszkami. Użyłam do nich ekologicznej kaszy jaglanej od firmy EcoBlik, która wzbogacona została kawałkami suszonych owoców, a przy tym nie zawiera bez żadnych sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Po ugotowaniu otrzymujemy pyszną, owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów.
czwartek, 12 listopada 2015
Rolada biszkoptowa z masą makową
Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole.


poniedziałek, 9 listopada 2015
Placuszki z dynią
Sezon dyniowy w pełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej. Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne i niezwykle smaczne. Podałam je z pysznym, w 100% naturalnym syropem z agawy.
piątek, 6 listopada 2015
Sezamowiec
Pyszne warstwowe ciasto - jedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;)
W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło pysznie. I jeszcze uwaga co do wierzchu z sezamem - ma to do siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej.
W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło pysznie. I jeszcze uwaga co do wierzchu z sezamem - ma to do siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej.
środa, 4 listopada 2015
Paszteciki meksykańskie
Odwieczny poniedziałkowy dylemat - co zrobić z mięsem z rosołu? Ja najczęściej robię potrawkę, nadziewam naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki, byczki lub nadziewane kluseczki. Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie?
Paszteciki te stanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :)
Paszteciki te stanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :)
wtorek, 3 listopada 2015
Babka dyniowo-cytrynowa
Ciekawa odmiana dla zywkłej babki cytrynowej - dodatek zmiksowanej dyni nadaje niesamowitego kolorku i wilgotności. Polecam :)
sobota, 31 października 2015
Ciasto na jogurcie greckim - ze śliwkami i orzechami
Co tu dużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą wymieszałam z mąką pszenną, a całości dopełniły pyszne śliweczki posypane chrupiącymi orzeszkami.
piątek, 30 października 2015
Włoska panna cotta oraz akcja "Smak języka" + zapowiedź niespodzianki :)
Zostałam zaproszona do udziału w ciekawej akcji "Smak języka" organizowanej przez firmę Multikurs.pl. Przez kolejne miesiące będzie promowany język i
kuchnia danego regionu (co 2 tygodnie inny) – zaczynamy od Włoch, następnie Anglia, Hiszpania,
Francja i Niemcy. Z tej okazji zapraszam Was na pyszną, oryginalną włoską panna cottę!
czwartek, 29 października 2015
Zupa dyniowo serowa
Pyszna, pożywna, kremowa, a do tego bardzo szybka. Idealny sposób, żeby się rozgrzać po powrocie do domu w chłodny jesienny dzień. Ciężko poprzestać na jednym talerzu:)
wtorek, 27 października 2015
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym
Miały być eklerki ale - jak to ja - zamyśliłam się i odruchowo zaczęłam wyciskać kółeczka na ptysie ;) Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej (która jest bardzo zdrowa i świetnie zastepuje nawet mąkę tortową) i oleju kokosowego, ale Wy oczywiście możecie je zrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym. Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów.
niedziela, 25 października 2015
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące
Najlepsze gofry jakie robiłam. Dla mnie - po prostu idealne! Tak jak pokochałam wypieki na maślance, tak samo i gofry z maślanką podbiły moje serce - dzięki niej są lekkie, wspaniale chrupiące i w ogóle przepyszne! A do tego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję, która jest równie pyszna jak
oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla
niespodziewanych gości.
wtorek, 20 października 2015
Sernik Snickers
Sernik Bounty okazał się takim hitem, że postawnowiłam lekko go modyfikując stworzyć całkiem nowy smak - i tak powstał sernik Snickers: pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Palce lizać!
piątek, 16 października 2015
Muffinki z likierem wiśniowym
Czekoladowe muffinki z pysznymi, nasączonymi likierem rodzynkami, ozdobione kremem z białej czekolady i serka. Mimo dodatku alkoholu, praktycznie nie czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :)
środa, 14 października 2015
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato"
Gdy w marcu opublikowałam przepis na szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, przez myśl mi nie przeszło, że będzie to jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z sosem pieczarkowym.
poniedziałek, 12 października 2015
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką
200-setny przepis! Kto by pomyślał, że tak szybko zleci :) Z tej okazji zapraszam na pyszne muffinki mięsne z ziemniaczaną czapeczką. Kiedyś robiłam już podobne muffinki mięsne z dwoma farszami - te są jednak inne, bo mięso wymieszałam z warzywami i serem, a wierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy.
piątek, 9 października 2015
Łosoś z porem i serem żółtym w cieście francuskim
Pyszny, soczysty kawałek łososia z dodatkiem aromatycznego pora i sera żółtego, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Smaczna przekąska, gorąca kolacja a nawet obiad - polecam :)
wtorek, 6 października 2015
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą
Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie!
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)