piątek, 5 czerwca 2015

Ryba w cytrynowej panierce z pieczarkami i serem

Pyszna rybka - niby zwykłe filety usmażone w panierce ale dzięki nucie cytryny i dodatkowi pieczarek i sera nabrała całkiem innego smaku.


SKŁADNIKI (na 3-4 porcje)
ok 50 dag filetów rybnych (u mnie tilapia)
sól
pieprz cytrynowy Rafex
Panierka:
mąka
jajko
bułka tarta (ok 3/4 szkl)
1 łyżka drobniutko startej skórki z cytryny
Dodatkowo:
12-15 pieczarek
kilka plastrów sera żółtego

1. Filety rybne umyć, osolić i oprószyć pieprzem cytrynowym.
2. Do głębokiego talerza wsypać mąkę, w drugim rozkłócić jajko, a w trzecim wymieszać bułkę tartą ze skórką z cytryny. Każdy kawałek ryby obtaczać kolejno w  mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej ze skórką cytrynową.
3. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć/udusić. Posolić do smaku.
4. Ryby usmażyć na rumiano z obu stron (po ok 7 minut), następnie ułożyć na każdym kawałku plasterki pieczarek i ser żółty, nakryć patelnię na chwilę przykrywką żeby ser się roztopił.


14 komentarzy :